20 Dec 2023

Nov ili polovan auto na lizing – kompletan vodič za kupovinu

Lizing automobila je način finansiranja novih ili polovnih četvorotočkaša kojim kupujete auto i otplaćujete ga određeno vreme. Ne plaćate prodavcu auto u celini, već kada pronađete automobil, lizing kuća ga plaća prodavcu, a Vi kao korisnik lizing kući plaćate rate prema planu otplate. Ako nikada do sada niste razmišljali o tome da kupite nov ili polovan auta na lizing i ta vrsta finansiranja Vam je potpuno nepoznata, ovo je tekst za Vas. Kada su u pitanju putnička ili laka dostavna vozila korisnici lizinga mogu biti i fizička i pravna lica bez ograničenja, ukoliko su kreditno sposobni.

sta-je-lizing-automobila

Objasnićemo detaljno kako lizing funkcioniše, kakve vrste lizinga postoje, da li se lizingom kupuje ili “iznajmljuje” automobil, kako registrovati auto kupljen na lizing, postoje li razlike ako auto kupujete na lizing kao fizičko i kao pravno lice, kakva je procedura podnošenja zahteva, da li se i kako lizing knjiži u poslovnim knjigama…

Pre onih praktičnih detalja u vezi sa lizingom automobila, važno je napraviti jednu bitnu razliku u odnosu na kupovinu vozila na kredit.

Kada kupite automobil na kredit, on postaje Vaše vlasništvo, čim novac legne na račun prodavca. To kod lizinga nije slučaj, automobil ne kupujete sopstvenim novcem. Automobil postaje Vaš kada isplatite poslednju ratu, ako je tako definisano ugovorom, a do tada je u vlasništvu lizing kuće.

Iako se za lizing češće odlučuju firme od fizičkih lica, on predstavlja jedan od najefikasnijih načina za kupovinu novog ili polovnog četvorotočkaša. Evo i zašto.

 

Šta je lizing i kako funkcioniše

Lizing je praktičan i jednostavan način finansiranja kupovine novog ili polovnog automobila koji možete da koristite za lične ili kompanijske potrebe.

Kada kažemo finansiranje, to znači da bez obzira na to da li ste fizičko ili pravno lice, lizing kompanija Vam “ustupa” automobil na korišćenje, uz određenu nadoknadu i na određenu vreme, pod specifičnom okolnostima (o kojima ćemo govoriti nešto kasnije).

Lizing, ipak, nije ograničen samo na automobile, već na taj način možete da finansirate i laka dostavna vozila, mašine, teretna vozila…

Zato se i razlikuju dve vrste lizinga – finansijski i operativni.

 

Operativni i finansijski lizing

Osnovnu razliku između ta dva tipa lizinga najjednostavnije je objasniti razlikom između vlasništva i iznajmljivanja.

Kod finansijskog lizinga vlasnik vozila postajete nakon isplate poslednje rate, bez dodatnih taksi za prenos vlasništva.

Jednostavnost kupovine auta putem finansijkog lizinga ogleda se i u tome što žirant nije neophodan, ukoliko je zadovoljena kreditna sposobnost, čak ni kod “mladih” firmi koje postoje najmanje 12 meseci.

Operativni lizing je, zapravo, dugoročni najam automobila. Plaćate ratu, imate minimalna početna ulaganja, a nakon što istekne ugovor, automobil vratite rent kompaniji.

Kod operativnog lizinga je važno da budžet firme možete da planirate unapred, jer su unapred poznati i troškovi zakupa. Zato je taj vid finansiranja i okrenut ka kompanijama.

 

Da li je lizing za mene

Odgovor zavisi od nekoliko faktora. Pre nego što se odlučite za lizing, možda bilo dobro da sebi postavite nekoliko dodatnih pitanja.

kako-kupiti-auto-na-lizing

Razmotrite da li želite da češće vozite nov ili noviji auto, da li je važno da auto bude u Vašem vlasništvu, da li želite da posle otplate prodajete auto da biste kupili noviji, ali i da li Vam je auto potreban na kraće ili duže vreme (na primer, dve godine).

Razmatranjem tih opcija, imaćete jasniju sliku o tome da li je auto na lizing prava stvar za Vas.

Ako ste se već sad odlučili, slobodno nas kontaktirajte putem kontakt forme, javićemo Vam se u najkraćem roku

 

Ko je vlasnik automobila kupljenog na lizing

Tokom trajanja lizinga, vlasnik auta je lizing kuća, a korisnik je firma ili fizičko lice, sve dok se ne isplati poslednja rata.

Ono što je važno za vozače, jeste da je u saobraćajnoj dozvoli naveden i korisnik lizinga.

Ako nameravate da na lizing kupite automobil za firmu, takav automobil će se voditi u knjigama Vaše kompanije.

To znači da imate pravo da prikažete amortizaciju u bilansima, a finansijska usluga je poreski priznat trošak.

 

Polovni automobil na lizing

Kod lizinga automobila, važno je naglasiti i da takav vid finansiranja nije rezervisan samo za nove automobile. Na lizing se kupuju i polovni automobili.

Ipak, tu postoje određena ograničenja, pre svega u pogledu godina četvorotočkaša.

Maksimalna starost polovnog automobila u trenutku isplate poslednje rate može biti 9 godina – računajući od datuma prve registracije.

Kod polovnih automobila na lizing maksimalno trajanje ugovora može biti pet godina.

Preciznije, ako je auto star četiri godine, može se finansirati na pet godina, ako je star pet godina, može se finansirati na četiri godine, ako je star šest godina, maksimalan period finansiranja može biti tri godine.

Sa druge strane, nove automobile je moguće finansirati na maksimalno šest godina.

Ako želite da uzmete na lizing polovan automobil, oni se mogu kupiti samo od firmi čija je registrovana delatnost prodaja vozila, uz uslov da, ukoliko su u pitanju prodavci polovnih vozila, Raiffesien Leasing ima ugovor o saradnji.

Od fizičkog lica nije moguće kupiti auto na lizing.

 

Procedura – prvi koraci u kupovini automobila na lizing

Ukoliko ste pronašli automobil koji Vam odgovara i odlučite se na to da ga finansirate putem lizinga, prvi korak u tom procesu je da se obratite direktno lizing kući za izradu ponude za finansijski lizing, koja bi odgovarala Vašim potrebama i finansijskim mogućnostima.

Prodajni savetnici Raiffeisen Leasinga proveriće osnovne kriterijume za procenu vaše kreditne sposobnosti.

Da ne biste lutali, od njih, takođe, možete saznati i da li zadovoljavate minimalne uslove za kupovinu auta putem finansijskog lizinga.

Naredni korak je da od firme za prodaju automobila uzmete ponudu, sa konačnom cenom.

U slučaju da uzimate polovan automobil na lizing, ponuda bi trebalo da sadrži i podatke o prvoj registraciji i pređenu kilometražu.

Ukoliko je lizing Vaš izbor, u svakom trenutku pogledajte našu ponudu polovnih vozila.

 

Lizing automobila – uslovi (pravna, fizička lica i paušalci)

Da bi lizing novog ili polovnog automobila bio odobren, postoje minimalni uslovi koji moraju da budu ispunjeni.

Oni se, naravno, razlikuju ako kupujete automobil kao pravno i kao fizičko lice.

Kod fizičkih lica, neophodno je da imate najmanje šest meseci radnog staža, a za obračun prosečne zarade uzimaju se tri poslednje plate.

Maksimalno zaduženje može biti do 50 odsto Vaše prosečne plate, uključujući postojeća zaduženja i potencijalnu ratu lizinga.

Ako imate stan koji je kupljen na kredit, maksimalno zaduženje može biti i više, odnosno 60 odsto.

Minimalno učešće iznosi 20 odsto cene vozila. Neophodno je da imate i urednu kreditnu istoriju u Kreditnom birou.

Ako kupujete automobil na lizing kao pravno lice, minimalna „starost“ firme koja će biti korisnik lizinga je 12 meseci.

Prilikom podnošenja zahteva račun Vaše firme ne sme biti u blokadi, a maksimalni broj dana u blokadi je pet dana u poslednjih 12 meseci.

Kompanija mora da ima i urednu kreditnu istoriju u Kreditnom birou, da posluje sa pozitivnim rezultatom i bez povezanih lica koja su imala prinudnu likvidaciju.

Na lizing možete kupiti automobil i ako ste paušalac. Kao i kod pravnih lica, i za paušalce važe minimalni uslovi uz uredno popunjenu neophodnu dokumentaciju.

 

Učešće za lizing auta, PDV i kasko

Za kupovinu automobila na lizing, potrebno je da uplatite i učešće.

Učešće po regulativi Narodne banke Srbije za fizička lica iznosi minimalno 20 odsto.

Kod pravnih lica, u zavisnosti od vrste vozila i finansijskog stanja firme, učešće se kreće od nule do 50 odsto.

Iskustvo naših klijenata govori da se pravna lica najčešće odlučuju za učešće od 25 odsto, odnosno četvrtine vrednosti automobila.

Pre nego što dobijete ključ automobila potrebno je da uplatite startne troškove (učešće, troškove odobrenja, i trošak izveštavanja Kreditnog biroa), kako bi lizing platio vozilo dobavljaču, odnosno dileru od kog kupujete automobil.

Automobil možete preuzeti nakon što ga registrujete.

Ukoliko postoji interkalarna kamata, odnosno kamata koja se obračunava za efektivni broj dana od dana kupovine automobila do dana „puštanja“ prve rate, ona se plaća po realizaciji ugovora, a u skladu sa planom otplate.

Kod finansijskog lizinga kasko osiguranje je obavezno. Raiffeisen Leasing sarađuje sa svim osiguravajućim kućama, a u našoj kompaniji rade zastupnici i brokeri u osiguranju, koji u komunikaciji sa osiguravajućim kućama obezbeđuju najpovoljnije ponude za kasko osiguranje Vašeg budućeg automobila.

To znači da čitavu procedutu završavate na jednom mestu.

Ako imate još neka pitanja, kolege će odgovoriti na svaki upit.

 

Kada sedam u auto?

Kada Vaš zahtev bude odobren, uslediće potpisivanje ugovora. Nakon toga plaćate učešće, trošak obrade ugovora i trošak izveštaja Kreditnog biroa.

Time se završava najveći deo posla.

Raiffeisen Leasing zatim plaća vozilo prodavcu, kako bi i prodavac pripremio dokumentaciju za registraciju vozila.

Sa tom dokumentacijom prodavca i ovlašćenjem za registraciju koje izdaje Raiffeisen Leasing, registruje auto.

 

Registracija automobila kupljenog na lizing

Jedna od čestih nedoumica u vezi sa kupovinom auta na lizing je šta je sa registracijom, odnosno kako da registrujem auto ako nisam vlasnik. Odgovor je, međutim, vrlo jednostavan.

Auto registrujete Vi i za to je samo potrebno ovlašćenje lizing kompanije.

Za prvu registraciju morate u MUP, kasnije ne. Za sada, tehnički pregledi nisu još dobili pravo izdavanja registarskih tablica i saobraćajnih dozvola, pa je zbog toga neophodno da prva registracija bude u MUP-u.

Svaku sledeću obnovu registracije možete uraditi na tehničkom pregledu.

Za produženje registracije, neophodno je, takođe, ovlašćenje lizing kuće. Dakle, pre svakog odlaska na tehnički pregled i registraciju, pribavite ovlašćenje lizing kompanije.

To ovlašćenje za obnovu registracije mora biti u originalnom primerku.

Raiffeisen ovlašćenja šalje poštom na Vašu adresu mesec dana pre isteka registracije, uz uslov da ste dostavili kopiju saobraćajne dozvole. Ako Vam je jednostavnije ovlašćenje možete preuzeti I u filijali lizing kuće.

To je, takođe, momenat i kada bi trebalo da dostavite kasko polisu osiguranja. Sve takse možete uplatiti na tehinčkom pregledu.

 

Rata i kamata lizinga

Ratu ćete znati unapred, ona je definisana ponudom i ugovorom. Rata lizinga se plaća po planu otplate koji dobijate pirilikom realizacije ugovora.

Na dan dospeća poslaćemo Vam i obaveštenje kao podsetnik. Poruka stiže na mail koji ste ostavili u zahtevu.

Tokom trajanja ugovora, rate dospevaju poslednjeg dana u mesecu.

U zavisnosti od ugovorene kamatne stope, zavisi i to da li će se menjati visina rate.

Kod fiksne kamatne stope, rata se ne menja tokom celog perioda trajanja ugovora.

Kod varijabilne kamatne stope, u zavisnosti od promene primenjenog indeksa menja se i rata.

Na primer, ukoliko je definisana kamatna stopa vezana za tromesečni euribor, rata će se menjati na tromesečnom nivou.

Rata se menja u oba pravca, može i da raste i da pada, u zavisnosti od kretanja samog euribora.

U oba slučaja, kod ugovora koji su indeksirani u evrima, rata se menja u zavisnosti od promene kursa RSD za EUR.

Kada isplatite poslednju ratu, postajete vlasnik vozila. Nema prenosa vlasništva, jer je u samom startu plaćem PDV na automobil.

Sve što bi trebalo da uradite je da na sebe registrujete automobil, a jedini trošak koji imate je izrada nove saobraćajne dozvole.

 

Izlazak iz zemlje sa automobilom kupljenim na lizing

Da biste otputovali, recimo, na more, odnosno izašli iz Srbije, potrebno je da imate međunarodno ovlašćenje koje izdaje AMSS – popularni žuti karton.

Žuti karton predstavlja ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

AMSS to ovlašćenje izdaje na ime vozača, uz saglasnost lizing kuće i stiže na mejl korisnika na njegov zahtev.

 

Preuzimanje lizinga

Nije redak slučaj da u oglasima za kupovinu automobila neko ponudi “preuzimanje lizinga” i navede učešće I mesečnu ratu. Preuzimanje ugovora od drugog korisnika je moguće, bez obzira na to da li je u pitanju fizičko ili pravno llice.

I tu je, međutim, potrebno da novi korisnik zadovoljava navedene minimalne uslove, a procena se vrši na isti način kao i kod podnošenja zahteva za potpuno novi ugovor.

Preuzimanjem ugovora o lizingu, ne preuzimaju se i ostali uslovi.

U praksi to znači da kamatna stopa, kao i trajanje ugovora ne moraju biti isti kao kod korisnika od kog je preuzet.

Takođe, nije potrebno da korisnik ima račun u Raiffeisen banci.

Međutim, klijenti naše banke mogu da imaju pogodnosti po pitanju cene, uslova I brzine odobrenja ili dokumentacije koju bi trebalo da dostave za odobrenje zahteva.

Ukoliko ste u potrazi za automobilima koji se prodaju nakon lizinga, uvek možete pogledati naš aukcijski portal.

 

Imate dodatnih pitanja?

Za sve nedoumice u vezi sa kupovinom automobila na lizing, ratom ili otplatom, slobodno nas kontaktirajte

Najnovije vesti

Sve vesti